Što je Yo Yo efekt?

Yo-yo efekt

Što je yo-yo efekt?

Kako bismo mogli razumjeti što je yo-yo efekt, trebamo vidjeti kako on počinje i zašto se događa. U ovom članku će biti prikazan tijek yo-yo efekta.

Mnogi nailaze na razne članke o tome kako je neka osoba uspjela izgubiti veliki broj kilograma u samo x mjeseci. Često je prikazano da je vrlo sretna i može sve što hoće. 

Osoba koja čita takav članak, a iskusila je mnoge dijete do sada, razmišlja o tome kako bi bilo super isprobati ovu novu dijetu, jer na svim onim dijetama prije to nije funkcioniralo ovako kako je to sada prikazano. Također, osoba počne sumnjati u sebe i svoj karakter, jer nas uče da za uspjeh u dijeti treba imati jak karakter i disciplinu. “Kako je to uspjelo toj osobi na slici, a meni nikada ne uspije?”

Uz tekst članka, tj. reklame su često slike prije i poslije.

Na slici “poslije” osoba ima manje kilograma, ali je i našminkana, ima uredniju frizuru, odjeća je odabrana baš za ovu prigodu. Ova osoba je spremna na slikanje i smiješi se, zbog čega izgleda sretno. Na slici “prije” ta osoba obično izgleda kao da nije bila u potpunosti spremna na slikanje. Osim što nije nasmijana, često ima i neuredniju frizuru. Na taj način se pokušava prikazati kako ona prije dijete nije mogla biti ni sretna ni lijepa.

Slikama “prije i poslije” se mršavije poistovjećuje sa srećom i ljepotom.

Takav oglas nam daje nadu, pogotovo ako imamo nisko samopouzdanje. Poruka glasi: “Ako kupite naš proizvod/uslugu, bit ćete mršavi i lijepi, zbog čega ćete postati samopouzdani.”

Međutim, na oglasu nikada ne pokažu cijelu realnost dijete. Ono što prikazuju je slika prije i odmah pri završetku dijete. Čim je ta osoba završila dijetu ide frizeru i na profesionalno šminkanje te dolazi u studio na slikanje. Rezultati dijete su nevjerojatni! Zaključak: Nakon što smršavite, idite na profesionalno šminkanje i frizuru, pa ćete biti lijepo našminkani i imat ćete novu frizuru.

Puno toga ostane skriveno, kao npr. što se događa s tom osobom nakon što je završila dijetu? Što se događa nakon što ona ode iz studija za fotografiranje?

Realnost

Nakon dijete osoba u reklami vraća sve izgubljene kilograme i dobiva još nekoliko dodatnih, međutim, to reklama ne pokazuje. 


Do ponovnog dobivanja izgubljenih kilograma dolazi zbog mehanizma preživljavanja koji su se aktivirali dok je osoba bila na dijeti. Mehanizam preživljavanja usporava naš metabolizam i povećava apetit svaki put kada ne unosimo dovoljno hrane. Često sami sebe okrivljujemo za to što ne možemo zadržati izgubljene kilograme, a još nam i industrija dijeta nameće da nismo dovoljno disciplinirani ako se to dogodilo. “Treba biti uporan.” Međutim, to nije točno.

Naše tijelo neće dopustiti da trajno izgubimo kilograme na ovaj način, a onih nekoliko kilograma više koje dobivamo nakon svake dijete služe kao osiguranje za slučaj da se ponovno dogodi nestašica hrane, odnosno dijeta. Tijelo ne prepoznaje razliku između dijete i nestašice hrane. Tijelo ne zna da imamo hladnjak pun hrane i da možemo otići u obližnju trgovinu po još hrane ako nam je ponestane.

Ako ponovno krenemo na dijetu nakon što smo vratili sve kilograme, ulazimo u novi ciklus i konačni rezultat je takav da nakon svake dijete imamo sve više kilograma.

Ovdje se radi o yo-yo efektu koji se kod dijete ne može izbjeći.

Idući put kada vidite oglas na kojem su slike “prije i poslije”, obratite pažju na detalje poput frizure, šminke i same obrade slike. Photoshop čini čuda. A sjetite se i toga da je ta osoba na slici vjerojatno vratila sve izgubljene kilograme i imala je slično iskustvo kao i svaka druga osoba nakon što završi dijetu.

Mnogi me često pitaju: “Ali kako da smršavim da steknem samopouzdanje?”

Samopouzdanje ne dolazi zbog fizičkog izgleda. Ono se gradi bez obzira na vanjštinu. Samopouzdanje je vjera u sebe koja može biti prisutna bez obzira na to koliko kilograma imate.

Promjena prehrambenih navika bi se trebala provoditi u svrhu poboljšanja zdravlja, a ne s ciljem gubitka kilograma. Dok god vam je glavni cilj gubitak kilograma, promjena prehrambenih navika će biti teža, a izgubljeni kilogrami će se uvijek ponovno vraćati. Također je važno pronaći ravnotežu u prehrani, a to se ne radi uz pomoć dijete koja je nametnuta izvana, već se radi tako da se uči slušati signale tijela, jer tijelo samo zna kada i koliko hrane mu je potrebno.

Ako ste kod sebe prepoznali yo-yo efekt, slobodno mi pišite na email ili na društvene mrežeUkoliko ne znate od kuda da počnete u rješavanju problema yo-yo efekta, slobodno rezervirajte termin za savjetovanje.