Dijetni shake - zašto brzo ogladnim nakon njega?

Dijetni shake – zašto brzo ogladnim nakon njega?

Dijetni shake – zašto brzo ogladnim nakon njega?

Ovaj članak je namijenjen osobama kojima se nakon konzumacije dijetnih shakeova poveća glad.

Budući da me često pitaju što mislim o dijetnim i/ili proteinskim shakeovima, odlučila sam svoje mišljenje i obrazloženje podijeliti sa svima. Dijetni/proteinski shakeovi se vrlo često uzimaju kako bi se smršavilo. Često se uzimaju i u druge svrhe, kao npr. za oporavak mišića nakon treninga, za povećanje mišićne mase itd. Budući da najviše radim s osobama koje imaju narušen odnos prema hrani, u ovom članku sam se odlučila fokusirati na uzimanje dijetnih, tj. proteinskih shakeova radi mršavljenja. 

Radi se o određenom načinu razmišljanja o hrani, te o percepciji određene hrane.

Studija Mind over milkshakes: Mindsets, not just nutrients, determine ghrelin response objavljena u časopisu Health Psychology otkrila je da su ljudi koji su identične milkshakeove pili s različitim načinima razmišljanja osjećali različite razine sitosti. Istraživači su zaključili da osim hranjivih tvari, na hormonsku regulaciju gladi i sitosti može utjecati i ljudska percepcija hrane.

Znanstvenici sa Sveučilišta Yale i Državnog sveučilišta Arizona, SAD, počeli su promatrati moć uvjerenja o apetitu. Kako bi to postigli, ispitanike su zamolili da piju milkshakeove koji su bili označeni kao “620 kcal ugodan“ i “140 kcal razuman”. Sudionici su ocjenjivali okus i etiketu milkshakeova, te izvijestili o svojim subjektivnim osjećajima sitosti. Kako bi se izmjerila fiziološka sitost, uzeti su uzorci krvi prije, tijekom i nakon konzumacije milkshakea te su izmjerene i uspoređene koncentracije grelina u svim uzorcima krvi. Grelin je hormon koji prenosi poruke gladi između želuca i mozga; razina grelina se poveća u nedostatku hrane, a smanjuje se kada hrana uđe u želudac.

Evo i jednog vrlo zanimljivog detalja: sudionicima je bilo nepoznato da su i “ugodan” i “razuman” milkshake sadržavali 380 kcal. Što je još intrigantnije, istraživači su otkrili da su suptilne promjene u načinu razmišljanja o pijenju promijenile razine grelina, neovisno o identičnom nutritivnom sadržaju. Prilikom ispijanja “ugodnog” milkshakea, sudionici su osjetili veću sitost, što je bio rezultat oštrijeg pada razine grelina. Za usporedbu, ispijanje “razumnog” shakea rezultiralo je manje izraženim padom grelina, što sugerira da unatoč ispijanju istih nutrijenata, “razumna” percepcija hrane ostavila je sudionike manje fiziološki zadovoljnima.

Ova opažanja su važna, s obzirom na to da je regulacija grelina ključna za održavanje težine. Prethodna istraživanja povezala su visoke razine grelina s povećanom konzumacijom hrane i debljanjem. Ova studija potvrđuje da komunikacija između želuca i mozga nije jednostavna.

Ovo istraživanje je još jedno dodatno objašnjenje zašto je važan i odnos prema hrani, a ne samo kvaliteta i količina hrane koju se konzumira.

S obzirom na rezultate istraživanja, nije nimalo začuđujuće da se apetit ili glad poveća nakon ispijanja dijetnog shakea.