Kako regulirati visoki kolesterol bez dijete?

Kako regulirati visoki kolesterol bez dijete?

Kako regulirati visoki kolesterol bez dijete?

Kada shvatite da dijete nisu za vas i spremni ste pronaći drugi način, normalno je da se isprva osjećate izgubljeno i zbunjeno. Možda ste uvjereni da neka druga dijeta nije rješenje, ali se pitate: “Kako mogu dati prioritet svom zdravlju bez dijete?”

Normalno je imati puno nedoumica i pitanja. Česta pitanja koja čujem su 

 • “Kako mogu upravljati svojim kroničnim zdravstvenim stanjem uz intuitivnu prehranu?” 
 • “Kako mogu prestati s dijetom ako trebam usvojiti određene obrasce prehrane kako bih poboljšala zdravstveno stanje?”

Visoki kolesterol uobičajena je briga današnjice. Zato ćemo u ovom članku govoriti o tome što je visoki kolesterol i kako možete koristiti pristup bez dijete za kontrolu visokog kolesterola. 

 

Što je visoki kolesterol?

Visoki kolesterol mjera je povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, posebno ateroskleroze (nakupljanje plaka u krvnim žilama). Provjerava se profilom lipida koji se obavlja analizom krvi natašte. Tom analizom se provjeravaju razine LDL-a, HDL-a, triglicerida i ukupnog kolesterola.

Visoke razine LDL-a povezane su s aterosklerozom. To može dovesti do povećanog rizika od bolesti srca ili moždanog udara.

Visoke razine HDL-a su, s druge strane, poželjne jer HDL pomaže u sprječavanju nakupljanja kolesterola u arterijama. Općenito je povezan sa smanjenim rizikom od ateroskleroze.

 

Kako intuitivna prehrana pomaže u kontroli visokog kolesterola

Dakle, kako bi intuitivno jedenje moglo pomoći u smanjinju razine kolesterola?

Kada je riječ o riziku od kroničnih bolesti, često govorimo o promjenjivim čimbenicima rizika i nepromijenjivim čimbenicima rizika. Kao što imena sugeriraju, nepromjenjivi čimbenici rizika su oni koje ne možete promijeniti: genetika, dob ili spol.

Čimbenici rizika koji se mogu promijeniti su oni koji su povezani s individualnim ponašanjem, pa je vjerojatnije da ćete nad njima moći imati kontrolu.

Kod visokog kolesterola, promjenjivi čimbenici rizika uključuju:

 • korištenje duhana
 • razine tjelesne aktivnosti
 • prehrana
 • stres
 • san
 • konzumacija alkohola

KRETANJE S UŽITKOM

Kretanje s užitkom je središnji dio intuitivnog hranjenja. To uključuje pronalaženje vrste kretanja koje vam odgovara. Budimo realni, kada biste uživali u tome, možda biste to redovito radili!

Pokazalo se da redovita tjelesna aktivnost poboljšava razinu kolesterola. To je neovisno o promjeni tjelesne mase, tako da se ne morate kretati s namjerom da promijenite oblik ili veličinu tijela.

Kada je riječ o pronalaženju vrste kretanja koja će vam stvarati užitak, to ne mora biti samo intenzivna vježba u teretani. To može biti ples na šipci, šetnja vašeg psa, ples salse, čišćenje kuće – mogućnosti su beskrajne! Budite kreativni i pronađite ono što vam odgovara.

SMANJENJE STRESA

Studija INTERHEART je pokazala da je utjecaj stresa na rizik od kardiovaskularnih bolesti usporediv s utjecajem stresa na hipertenziju. Neki od načina za smanjenje stresa intuitivnom prehranom uključuju:

 • Nema više stresa od pretjerano restriktivne dijete
 • Manje stresa za tijelo od ograničavanja hrane i pretjeranog vježbanja
 • Briga o svojim emocijama

Sve navedeno može pomoći u smanjenju stresa i regulaciji kolesterola u krvi.

 

NJEŽNA PREHRANA

Također možete koristiti nježnu prehranu, posljednje načelo intuitivnog hranjenja, kako biste nahranili tijelo tijekom dana. Kada je riječ o visokom kolesterolu, može pomoći zamjena nekih zasićenih masti nezasićenim mastima i dodavanjem više vlakana u prehranu.

Pretjerani unos zasićenih masnoća može povećati razinu LDL kolesterola (to je ona vrsta koju želimo smanjiti). S druge strane, nezasićene masti mogu povisiti razinu HDL-a i smanjiti razinu LDL-a. Izvori nezasićenih masti koje često imamo u našim tradicionalnim jelima uključuju maslinovo ili bućino ulje, orašaste plodove i ribu.

Vlakna, posebno topiva vlakna, izvrsno pomažu našem tijelu da izluči kolesterol. Uobičajeni izvori topivih vlakana u našim tradicionalnim jelima uključuju grahorice, ječam, voće.

Dodavanje nezasićenih masti i vlakana može vam pomoći da se osjećate zadovoljnima i da zaštitite svoje zdravlje bez izbacivanja skupina namirnica iz prehrane.

Ovdje se ne radi o potpunom izbacivanju određene hrane ili određenih skupina namirnica. Radi se o malim promjenama koje su održive i ugodne za vas kada je riječ o užitku, zadovoljstvu i zdravlju.

 

Završne misli

Intuitivnim jedenjem apsolutno je moguće upravljati kroničnim zdravstvenim stanjem. Kada je riječ o visokom kolesterolu, kretanje s užitkom, smanjenje stresa i dodavanje određene hrane u prehranu pomažu kod upravljanja kolesterolom i ključni su za intuitivno hranjenje!

Za dodatnu podršku, javite se za individualno nutricionističko savjetovanje koje će vam pomoći da poboljšate svoj odnos prema hrani, tijelu i kretanju.