Dijeta Kim Kardashian 2022 - oprez!

Dijeta Kim Kardashian 2022 – oprez!

Neki dan se Kim Kardashian javno pohvalila da je smršavila 7 kg u 3 tjedna kako bi stala u legendarnu haljinu koju je nekada davno nosila Marylin Monroe.

U ovom članku ćete saznati na kakvoj je dijeti bila Kim Kardashian, kako ta dijeta djeluje na zdravlje i zašto su mnoge zvijezde kritizirale Kim na društvenim mrežama nakon što se pohvalila gubitkom kilograma.

Kakva je to dijeta?

Kim Kardashian je izjavila da joj je haljina, kada ju je prvi puta probala, bila premala. Imala je 3 tjedna do Met Gale i odlučila je stati u nju. Kaže da je bila odlučna, trenirala je 2 puta na dan i bila je na keto dijeti. Ona, naravno, ima osobnog trenera i cijeli tim koji joj pomaže u tome da izgleda kako izgleda jer je to žena koja je cijeli svoj brend izgradila na svojem izgledu.

Kako ova dijeta djeluje na zdravlje?

Brzim gubitkom kilograma usporava se metabolizam, a nakon završene dijete se svi kilogrami vraćaju natrag. Uz izgubljene kilograme, dobivamo još nekoliko dodatnih. Ta pojava se zove yo-yo efekt.

Osim yo-yo efekta, u ovakvim dijetama se izbjegavaju cijele skupine namirnica zbog čega se ne unosi dovoljno vitamina i mineralnih tvari, pa mogu nastati i neki zdravstveni problemi.

Osim toga, osobe koje su ciklički išle na ovakve dijete, sklonije su razvoju kardiovaskularnih bolesti.

Također, osim svega navedenog, osobe koje idu na ovakve dijete su sklonije prejedanju ili razvoju neke druge vrste poremećenog hranjenja ili pak poremećaja hranjenja.

Zašto su Kim kritizirale mnoge zvijezde i mediji? 

Kim Kardashian može raditi sa svojim tijelom što želi, čak i ako to nije zdravo, ali postoji jedan veliki problem u vezi toga što je ona javno izjavila da je smršavila zato što je htjela stati u tu haljinu. Ona tom izjavom potiče poremećeno hranjenje. Osoba s toliko pratitelja koliko ih ona ima jako utječe na svoju publiku. Vjerujem da niti ona sama nije svjesna štetnosti svojih izjava.

Izdvojila sam neke njezine izjave koje smatram štetnima:

“Trebala sam smršaviti 7 kg da bih stala u haljinu.”

Ova izjava je štetna jer odjeća treba pristajati nama, a ne obrnuto. Kada tražite odjeću koju ćete kupiti, ona vam treba biti ugodna i treba vam se sviđati kako vam stoji. Znači, oba kriterija trebaju biti zadovoljena. Ako se bira odjeća za neku posebnu prigodu, kriteriji su isti, jedino se još dodaje da odjeća treba odgovarati prigodi za koju se kupuje. Ali ne biste trebali kupovati odjeću koja vam je premala i ići na dijetu kako biste stali u nju.

“To je bio veliki izazov, ali sam odlučila da ću stati u nju!”

Ona je odlučila da će stati u haljinu i zato je stala u nju nakon 3 tjedna. Kao prvo, ovime opet promovira kulturu dijeta. Netko kome odlučnost nije pomogla da smršavi, može osjećati krivnju zbog njezine izjave. To jako šteti samopoštovanju i mnogi će misliti kako je problem u njima jer ne mogu biti odlučni kao Kim Kardashian. U jednom od prethodnih članaka sam objasnila zašto niste vi krivi ako ne možete smršaviti ili održati tjelesnu masu nakon dijete: https://nutricionist-zagreb.com/yo-yo-efekt/

“Mislim da mi nisu vjerovali da ću uspjeti.”

Taj osjećaj triumfa koji netko osjeća na kraju dijete je samo privremen i brzo splasne. Ovo je pravi primjer vrednovanja osobe prema tome je li uspjela smršaviti ili ne. Iako je Kim u jednoj od izjava rekla da nije gladovala, ona je zapravo jako izgladnjela, što se vidi u njezinoj idućoj izjavi:

“Budući da 3 tjedna nisam jela šećer i ugljikohidrate, imat ćemo pizza i krafna party u hotelu.”

Kao što sam rekla u svojim prethodnim videima o dijetama, dijetnom ciklusu i yo-yo efektu, svaka osoba koja završi dijetu, jedva čeka da dijeta završi da može jesti svoju omiljenu hranu. Nakon toga često dođe i do prejedanja i to nije do snage volje, nego je do fiziološke potrebe tijela da nadoknadi izgubljenu energiju. Međutim, ova izjava pokušava normalizirati poremećeno hranjenje. Ono što će mnogima ta poruka reći je da ona sada kada je stala u haljinu koja joj je bila premala, zaslužuje jesti pizzu i krafne. A što će biti kada neće više stati u tu haljinu? Više neće zaslužiti hranu koju voli?

Ovo je jedno od čestih ponašanja poremećenog hranjenja.

Ono što je mnogima zasmetalo nije to da je Kim smršavila da bi stala u haljinu, nego sama činjenica da je to javno podijelila drugima. Kim je javna osoba koja ima milijune pratitelja na društvenim mrežama, a moguće je da će mnogi pratiti njezn primjer i pokušati snagom volje stati u neki odjevni predmet koji im je premali. Ovakve izjave mogu biti okidači za osobe koje imaju poremećaj hranjenja. Također, netko tko nema poremećaj hranjenja će biti u većem riziku od razvoja istog ako se odluči slijediti stope Kim Kardashian i isprobati njezinu dijetu. Svaka osoba koja je isprobala neku rigoroznu dijetu kao što je ova, ima veći rizik od razvoja poremećaja hranjenja.