Kako jesti intuitivno?

Kako jesti intuitivno?

Jedno od čestih pitanja je “Kako jesti intuitivno?”

Budući da odgovor nije jednostavan, s vama ću podijeliti 10 principa intuitivnog jedenja koji pomažu u slobodnijem jedenju.

  1. Napustite dijetni mentalitet

Da bi se moglo jesti intuitivno, potrebno je ostaviti sve dijete iza sebe. Namjerni pokušaji mršavljenja i provođenje dijetnih pravila nas samo drže dalje od intuitivnog jedenja i održavaju disfunkcionalno prehrambeno ponašanje. U ovom koraku može bacanje knjiga o dijetama i prestanak praćenja profila koji na društvenim mrežama promoviraju dijete i mršavljenje, te objavljuju “prije i poslije” slike.

  1. Poštujte svoju glad

Kako biste nahranili svoje tijelo, jako je važno jesti redovito i uključiti raznolike vrste namirnica u svoju prehranu (uključujući ugljkohidrate). Preskakanje obroka i izbjegavanje hrane dovodi do narušavanja osjećaja gladi i sitosti, a konačno i do prejedanja. Zato je bolje jesti redovito i raznoliko kako bi se ponovno uspostavili mehanizmi koji reguliraju glad i sitost.

  1. Pomirite se s hranom

Važno je prestati dijeliti hranu na dozvoljenu i zabranjenu. Kada se izbjegava jesti određenu hranu, za njom će žudnja biti povećana, osobito ako je ta hrana ukusna. Dopustite si jesti hranu koju volite.

  1. Izazovite kritičare prehrane

Kritičari prehrane ili food police često mogu izazvati osjećaj srama i krivnje zbog hrane koja se konzumira hrana koju oni smatraju zabranjenom. Jedan od tih kritičara je onaj unutarnji glasić koji govori što smijete, a što ne smijete jesti i potrebno ga je ušutkati jer stalno nameće nova i besmislena dijetna pravila.

  1. Otkrijte faktor zadovoljstva

Uživanje u hrani je jako važno kako bismo bili zadovoljni onime što jedemo. Ako nismo zadovoljni, posegnut ćemo za više hrane nego što nam je potrebno. Zato si dopustite jesti hranu koju volite i naučite uživati u njoj.

  1. Osjetite sitost

Da biste osjetili sitost, osluškujte svoje tijelo za vrijeme obroka. Ako je potrebno, zastanite više puta i zapitajte se što osjećate. Pokušajte primijetiti ugodnu sitost.

  1. Budite blagi prema sebi i svojim emocijama

Svakodnevno osjećamo neke emocije, a neke mogu biti manje ugodne od drugih. Naučite dati ime svojim emocijama i pokušajte ih osjetiti. Hrana neće pomoći u tome da neugodne emocije prođu, već će samo kratkoročno djelovati kao distrakcija, a ne kao pomoć.

  1. Poštujte svoje tijelo

Svi smo različito građeni i različitog smo oblika tijela. Naučite cijeniti različitost, a poštivanje vlastitog tijela će pomoći u tome da se osjećate dobro u njemu, bez obzira na to koje je veličine.

  1. Krećite se da osjetite promjenu

Kretanje je važno, ali i treba predstavljati zadovoljstvo. Zaboravite na programe vježbanja koji su vam do sada samo stvarali pritisak i pronađite aktivnost koja će vas veseliti. Hoće li to biti šetnja, vrtlarenje ili nešto treće, vaš je izbor. Isprobajte razne aktivnosti i vidite što vam se sviđa.

  1. Poštujte svoje zdravlje – nježna prehrana

Jedite hranu koja će nahraniti vaše tijelo i od koje ćete imati zdravstvenu korist, ali je važno i da hrana koju jedete bude ukusna. Nemojte težiti savršenstvu, nego za početak pokušajte napraviti male promjene koje ćete moći i dugoročno održati.