Svjesno jedenje iliti mindful eating - Nutricionist Zagreb

Svjesno jedenje iliti mindful eating

Mindful eating potječe iz mindfulnessa, a mindfulness je sposobnost da u osoba bude svjesna sadašnjeg trenutka bez osuđivanja.

Mindful eating nam pomaže u tome da postanemo svjesni našeg izbora hrane i iskustva jedenja. Također nam pomaže da osvijestimo svoje misli, emocije i fizičke osjećaje vezane uz jelo, povezujući nas s našim signalima gladi i sitosti.

To znači da nam svjesno jedenje pomaže u tome da primijetimo senzacije koje se pojavljuju u našem tijelu. Isto tako, možemo primijetiti misli i emocije koje nastaju dok jedemo. 

Za razliku od opisanog, mnogi započinju obrok s idejom o tome što bi trebali misliti o hrani. Npr. ako započinju obrok s idejom da je hrana koju jedu zabranjena, velika je vjerojatnost da će osjećati krivnju dok ju jedu. Ovakvo iskustvo najčešće imaju osobe koje su razvile neku vrstu poremećenog hranjenja, kao što su npr. kopulzivno prejedanje, emocionalno prejedanje, restriktivno jedenje, jedenje pod utjecajem okoline (stres, prisutnost određene hrane, itd.) i česti odlasci na dijetu.

Umjesto toga, svaku konzumaciju hrane možemo započeti znatiželjni, povezujući se s našim tijelom. U početku to može biti teško, ali to je vještina koja se uči promatranjem svojih osjeta i slušajući signale svojeg tijela. To nam pomaže da

 • primijetimo okus, miris, teksturu, izgled i zvuk hrane (zvuk je osobito važan za osobe koje vole hrskavu hranu),
 • identificiramo što nam se sviđa u hrani koju jedemo,
 • primijetimo kako se osjećamo dok ju jedemo,
 • otkrijemo koliko hrane nam je potrebno kako bismo zadovoljili potrebe tijela.

Kada počnete jesti svjesno, svaki put ćete primijetiti nešto novo i drugačije jer je svako iskustvo jedenja jedinstveno i nema pravilnih niti pogrešnih doživljaja osjećaja ili emocija.

Mindful eating pruža mnoge prednosti, kao što su:

 • bolje razumijevanje razloga zašto jedete, npr. fizička glad, emocije, stres ili žudnja
 • lakše suočavanje s gladi koja nije fizička
 • bolje prepoznavanje svojih osjećaja i senzacija prije, tijekom i nakon obroka,
 • manji osjećaj krivnje i srama vezan za hranu koju jedete
 • stvaran užitak u vrijeme obroka
 • bolje upoznavanje svojeg ukusa, tj. naučit ćete u kojoj hrani uživate dok ju jedete, a koja vam se ne sviđa.

Kako uključiti mindful eating dok jedemo, tj. kako naučiti jesti svjesno?

Kako biste lakše primijetili signale svojeg tijela i bili svjesni trenutka u kojem jedete, uklonite sve distrakcije prije nego što počinjete jesti, npr. stišajte telefon i ugasite televiziju.

Svaki zalogaj pokušajte jesti polako. Temeljito žvačite.

Kako biste lakše započeli s učenjem ove vještine, pokušajte zastati i primijetiti signale i senzacije svojeg tijela kod prvog i zadnjeg zalogaja, a pokušajte to učiniti još jednom na sredini obroka.

Svaki put kada zastanete, zapitajte se:

 • Kako se trenutno osjećate?
 • Zašto sada jedete? Jeste li fizički gladni ili je prisutna emocionalna glad? Jedete li zbog stresa? Tražite li utjehu u hrani ili vam je dosadno?
 • Odakle je došla ova hrana? Kako je napravljena? Tko ju je pripremio? Odvojite trenutak za zahvalnost osobama i cijelom postupku nastanka ovog jela.
 • Kakvog je hrana okusa, teksture, boje, oblika, mirisa…?
 • Što vam u ovoj hrani stvara užitak? Što mi se ne sviđa kod ove hrane?
 • Koliko ste gladni ili siti? Jeste li zadovoljni ili vam je potrebno još hrane?

Mindful eating nije dijeta niti ima pravila koje morate slijediti kako biste počeli jesti svjesno. Također, svrha svjesnog jedenja nije gubitak kilograma niti bi ga se trebalo promovirati u tu svrhu. Mnogi autori knjiga i blogova tvrde da je mindful eating zdravi način na koji se može smršaviti. Neke osobe stvarno jesu iskusile gubitak kilograma nakon što su počele primjenjivati mindful eating, ali nečije iskustvo nije dokaz da ova vještina pomaže u mršavljenju baš svima. Učenje ove vještine služi tome da se ponovno povežete sa svojim tijelom i naučite vjerovati signalima koje vam ono šalje i da naučite poštivati njegove potrebe. Time se razvija zdraviji odnos prema hrani, što može pomoći u izlasku iz dijetnog ciklusa i razvoju zdravijeg odnosa prema hrani.

Svjesno jedenje je vještina s kojom smo se rodili. Djeca uglavnom jedu vrlo pažljivo i oprezno, svjesna su svakog zalogaja i jedu onoliko hrane koliko im treba. To se u nekim životnim situacijama može promijeniti, pa već kao djeca ili kasnije kao odrasle osobe počnu jesti brzo i bez razmišljanja o hrani. Kada se vježba jesti svjesno, mnogima će ponovno učenje ove vještine biti kao prisjećanje nečega što im je potpuno prirodno. Međutim, samostalno učenje ove vještine nije preporučeno svima. Osobama koje imaju poremećaj hranjenja, učenje svjesnog jedenja može biti teško i neprikladno u ovom trenutku, zbog čega im preporučam da se posavjetuju sa stručnjakom za ovaj poremećaj.

Kako biste naučili više o svjesnom jedenju, slobodno mi se javite.