Prejedanje za praznike - Nutricionist Zagreb

Prejedanje za praznike

Prejedali ste se za praznike? U ovom članku možete saznati zašto ste se prejedali za praznike i kako se nositi s posljedicama prejedanja.

Prije svakih praznika slušam kako se mnoge osobe boje prejedanja svojom najdražom hranom. Razlozi prejedanja mogu biti razni. Tri najčešća razloga prejedanja su:

1. Podjela hrane na dozvoljenu i zabranjenu

Kao što sam već i u prijašnjim člancima pisala, podjela hrane na dozvoljenu i zabranjenu dovodi do toga da je želja za zabranjenom hranom intenzivnija. Osobe koje hranu dijele na ovaj način će se često prejesti onom hranom koju smatraju zabranjenom, a najizraženije će biti prejedanje za praznike jer je ta hrana u tom razdoblju najdostupnija, a u ponudi je i hrana koju se baš i ne jede kroz ostatak godine.

2. Stresna okolina

Obiteljska okupljanja mogu biti stresna za neke osobe, osobito ako odnosi u obitelji nisu najbolji. Stres jako utječe na hormon gladi, pa će osobe koje se nađu u stresnom okruženju često prejesti.

3. Komentari u vezi izgleda

Mnoge osobe koje se bore s kilogramima često dobivaju komentare vezane za izgled, kao npr. “Ajme, što si se udebljala. Zašto si to radiš?”, “Smršavila si, super izgledaš!”

Ovakvi komentari su neprimjereni jer se fokusiraju samo na vanjski izgled osobe. Također, mogu utjecati na to kako će se osoba koja je dobila komentar osjećati za blagdane.

Koji god komentar da osoba dobije u vezi izgleda i težine, mogu ju preplaviti nelagodne emocije, a rezultat će biti traženje utjehe u hrani.

Kao posljedice prejedanja se često javljaju:

  • Bol u želucu i/ili nadutost – Zbog količine hrane koja se unese kod prejedanja, normalno je da se pojave neke senzacije u probavnom sustavu koje stvaraju fizičku nelagodu.
  • Osjećaj krivnje – Osoba koja se prejede često ima osjećaj krivnje jer hrani daje moralnu vrijednost, iako ju ona nema.

Što učiniti nakon prejedanja za blagdane?

  • Jesti redovito – Mnoge osobe će nakon prejedanja često preskakati obroke ili početi planirati dijetu. Međutim, preskakanje obroka i dijeta dovode do toga da osoba ulazi u začarani krug restrikcije, prejedanja i krivnje. Taj začarani krug želimo prekinuti tako da se uzimaju redoviti obroci bez obzira na to što se dogodilo prejedanje za praznike. 
  • Raditi na odnosu prema hrani – Ako je narušen odnos prema hrani, prvi korak je taj da se to osvjesti i potraži pomoć. Radom na odnosu prema hrani je moguće smanjiti prejedanja i smanjiti osjećaj krivnje kada se prejedanje dogodi. Smanjenje osjećaja krivnje je također vrlo važno jer je taj osjećaj, baš kao i samo prejedanje, dio začaranog kruga iz kojeg je teško izaći.

Nemoguće je samo reći: “Neću se više prejedati”. Kada bi to bilo tako jednostavno, vjerojatno ne bi bilo ljudi koji se prejedaju.

Prejedanje je dio začaranog kruga iz kojeg je moguće izaći, ali potrebno je naučiti gdje je taj krug najbolje prekinuti. Za izlazak iz začaranog kruga često treba puno truda i vremena, a nekada je potrebna i pomoć stručne osobe.