Zašto se izbjegavaju ugljikohidrati na dijeti i koje su moguće posljedice

Zašto se izbjegavaju ugljikohidrati na dijeti i koje su moguće posljedice

Zašto se izbjegavaju ugljikohidrati na dijeti i koje su moguće posljedice

U ovom članku, saznat ćete zašto mnoge osobe izbjegavaju ugljikohidrate kada su na dijeti i 5 najčešćih posljedica izbjegavanja ugljikohidrata.

Postoje razne dijete za mršavljenje u kojima su ugljikohidrati zabranjeni. Nekada je to bila Atkinsova dijeta, a danas imamo cijeli niz dijeta u kojima se preporuča smanjeni unos ili čak i izbjegavanje ugljikohidrata. Neke od najpopularnijih modernih dijeta s manje ili u potpunosti bez ugljikohidrata su: LCHF, Paleo, South Beach dijeta, Ducan dijeta, vrlo je poznat naziv i keto dijeta. No jesu li one dobre ili ne, česta je tema u raznim diskusijama o prehrani.

Industrija dijeta nam nameće da moramo imati određeni oblik i veličinu tijela, zbog čega mnoge osobe isprobavaju razne dijete, pa tako i one dijete koje brane unos ugljikohidrata.

Gotovo svatko s kime sam do sada radila na promjeni prehrambenih navika je isprobao jednu od tih dijeta. Do sada sam primijetila 3 tipa odgovora.

  1. Ne odgovara mi uopće takva vrsta prehrane.
  2. Super mi je bila ta dijeta i jako dobro djeluje.
  3. Super sam smršavila na toj dijeti, ali kada bi dijeta završila, sve kile bi se vratile.

Vidite li razliku između 2. i 3. dojma o ovim dijetama? Međutim, kada sam pitala ljude koji su bili zadovoljni s dijetom, što se dogodilo nakon što je dijeta završila, rekli su da su im se sve kile vratile.

Znači, i ova dijeta, isto kao i sve ostale može završiti yo-yo efektom o kojem možete više pročitati u jednom od prethodnih članaka ovdje: Yo-yo efekt.

Yo-yo efekt je samo jedna od posljedica koje se mogu pojaviti kada se izbjegavaju ugljikohidrati.

Postoje još mnoge posljedice, a u nastavku su 4 najčešće.

  • Izbjegavanjem ugljikohidrata osoba izbjegava cijele skupine namirnica iz prehrane, kao i esencijalne vitamine i mineralne tvari koji se u njima nalaze. Zbog toga može doći do nedostatka tih vitamina i mineralnih tvari, sa čime se mogu pojaviti i razni problemi sa zdravljem.
  • Čak i nakon dijete, strah od ugljikohidrata ostaje. Autori ovih dijeta demoniziraju ugljikohidrate, zbog čega se ravio mit o tome da ugljikohidrati debljaju. Međutim, ugljikohidrati su osnovni izvor energije i potrebni su nam svakodnevno.
  • Budući da su ugljikohidrati osnovni izvori energije, tijelo prepoznaje njihov nedostatak u prehrani, pa ih pokušava nadoknaditi čim se pruži prilika. Npr. cijeli dan ste uspjevali kontrolirati svoj unos ugljikoihdrata, ali na kraju dana, kada dođete doma nakon posla kontrola popušta i posežete za nečim slatkim ili puno slatkog. U ovoj fazi je moguće da će doći i do prejedanja.
  • Ako se dijeta prekrši, često se javlja osjećaj krivnje, te ulazak u začarani krug prejedanja i krivnje. O tom začaranom krugu sam već prije pisala u članku koji možete pročitati ovdje: Dijetni ciklus.