Što je to dijetni ciklus i razlozi zašto popularne dijete ne funkcioniraju

Dijetni ciklus

Dijetni ciklus je zamka za mnoge ljude nakon ponovljenih odlazaka na dijetu ili ograničavanja unosa hrane u svrhu gubitka kilograma.

U nastavku je jedan od mogućih scenarija dijetnog ciklusa u kojem se prepoznaju mnogi koji su ušli u začarani krug prejedanja i krivnje.

Kada tek započnete dijetu, jako ste motivirani. Poštujete sva pravila te dijete: ugljikohidrate i proteine jedete odvojeno, odričete se slatkog, pijete smoothie za doručak, izbjegavate ugljikohidrate, preskačete večeru, brojite kalorije ili bilo što drugo što ta dijeta nalaže.

No, vrijeme prolazi i počinjete maštati o zabranjenoj hrani i kada bi vas netko pitao što je to što najviše želite, odgovor bi bio: “Želim da ova dijeta što prije završi da ponovno mogu jesti zabranjenu hranu.” To su uglavnom kolači, čips, pizza, čokolada ili bilo koja druga hrana koju ne smijete jesti na ovoj rigoroznoj dijeti. Jedva čekate da ova dijeta završi kako biste (ponovno) bili mršavi i nastavili sa svojim životom. No hoće li vaš život ikada biti isti kao što je bio?

Borite se tjednima, ponekad i mjesecima i konačno završavate svoju dijetu. Ovaj dan je napokon došao. Sretni ste što je dijeti došao kraj i nadate se da ćete zauvijek zadržati svoju težinu. Za uspješan kraj, odlučujete ste se nagraditi čokoladnom tortom ili pizzom. Vaša omiljena hrana vam je toliko nedostajala i ne možete ju prestati jesti. Uživate u njoj jer to dugo niste mogli.

Ubrzo ste razočarani jer shvaćate da jedete više nego što biste htjeli, a nakon nekog vremena shvaćate da se izgubljeni kilogrami počinju vraćati.

Svaki put kada pojedete nešto što smatrate zabranjenim javlja se osjećaj krivnje: „Zašto nisam mogao/la stati nakon jednog kolača? Zašto sam se morao/la prejesti? Zašto sam uopće pojeo/la prvi kolač?”

 

Krivnja i sram sprječavaju vas da nastavite dalje sa svojim životom.

“Potrošio/la sam toliko vremena i energije na ovu dijetu i sad sam to upropastio/la!”

Odučujete se na novu dijetu kako biste se vratili željenu težinu. Vjerujete da ćete ovaj put biti uporniji i discipliniraniji. Izbjegavate zabranjenu hranu, ali se žudnja za njom pojavljuje vrlo brzo. Što je toliko dobro u toj zabranjenoj hrani da ne možete prestati razmišljati o njoj? Žudite za keksima i dopustite si pojesti samo jedan. Ali čim ga okusite, ne možete se oduprijeti porivu da ih pojedete još nekoliko iako znate da je to na dijeti zabranjeno. Ali onda dolazi zanimljiva pomisao: “Ovu kutiju keksi ću pojesti do kraja, a kada ih više neće biti, krenut ću ponovo na dijetu.”

Kratkoročno ste sretni zbog činjenice da kod kuće više nemate kekse koji će vas mamiti i mislite da ćete s dijetom nastaviti upravo tamo gdje ste stali. Međutim, čim vam razina glukoze u krvi padne, ponovno se javlja želja za slatkim. Razočarani ste jer ste prekršili dijetu i ponovno se javlja osjećaj krivnje. Sutra ćete se osjećati puno bolje jer ćete ponovno započeti dijetu i bit ćete još stroži prema sebi. Nekad ju niti ne započinjete, već odlučujete da ćete početi u ponedjeljak. Do tada možete kupiti još keksi i čokolade i uživati u njima.

I prođe tako nekoliko godina, a vi se i dalje osjećate kao da ste na početku dijete samo s većom težinom nego prije, s više razočaranja i više srama. Ne sjećate se kako ste došli ovdje i osuđujete sami sebe zato što niste bili dovoljno disciplinirani da se pridržavate dijete.

A zamislite sada ovo: Dijete niti nisu kreirane za uspjeh! Svaku dijetu ste zapravo pratili baš onako kako ste trebali, a povećana glad i žudnja za hranom samo su rezultati dijeta, a ne nedostatka karaktera ili discipline (ili bilo čega drugog što im mnogi pripisuju).

Ovo je bio samo jedan od mogućih scenarija dijetnog ciklusa. Cijelo vrijeme imate iluziju da nekud idete, a zapravo se cijelo vrijeme vraćate na početak. Baš kao u pjesmi Tina Ujevića:

“Mi smo išli putem. Put je bio dug.

Kasno opazismo da je taj put krug.”

Ako ste se prepoznali u ovome, znajte da niste jedini! Milijuni ljudi pate od identičnog problema: isprobali su jednu ili više dijeta i zapeli u dijetnom ciklusu.

Iz dijetnog ciklusa se ne izlazi preko noći. Mnogi su koraci prema izlazu. Da biste se oslobodili starih obrazaca hranjenja treba dosta vremena.

dijetni-ciklus

Razlozi zašto popularne dijete ne funkcioniraju

  • Popularne dijete ograničavaju izbor hrane i nisu održive. Vaše tijelo ne dobiva dovoljno energije i hranjivih tvari koje su mu potrebne zbog čega se ne osjećate dobro.
  • Dijeta šteti vašem samopoštovanju jer svaka dijeta vodi prema neuspjehu. Krivite sebe za to što nemate “snagu volje”, “karakter” ili “disciplinu”, a problem je zapravo sama dijeta. Niste vi neuspješni u dijeti, već dijeta ne ispunjava dana obećanja. 
  • Pretjerano ograničavanje unosa hrane može dovesti do toga da je nemoguće održati željenu tjelesnu masu. Restrikcija uzrokuje tako snažan nagon za jedenjem da možete osjećati gubitak kontrole kada je hrana u pitanju. Prejedanje je “prirodni” odgovor tijela na gladovanje i ono je što tijelo čini kako bi se zaštitilo.
  • Dijeta može dovesti do nezdravog odnosa prema hrani. Hrana postaje neprijatelj, a radost i zadovoljstvo kod jedenja nestaju.
  • Dijeta može dovesti do opsesivnog i nezdravog ponašanja kao što su preskakanje obroka, post, prejedanje, prekomjerna i kompulzivna tjelovježba ili zlouporaba nekih lijekova. Dijeta također može dovesti do poremećaja hranjenja kao što su bulimija, anoreksija, kompulzivno prejedanje i nespecifični poremećaji hranjenja.

KAKO IZAĆI IZ DIJETNOG CIKLUSA

  • Promijenite prehrambene navike radi zdravlja, a ne radi mršavljenja

Izbjegavajte odlaske na dijetu. Zašto ponovno pokušavati raditi nešto do sada nije funkcioniralo? Odaberite hranu koja je potrebna vašem tijelu, ima dobar okus i onu od koje se osjećate dobro. Ali ne morate težiti savršenstvu. Važna je struktura obroka i raznolikost.

  • Poštujte svoje tijelo

Iz dijetnog ciklusa je teško izaći ako ste previše kritični prema sebi i svojem tijelu te ako težite nerealnoj tjelesnoj masi. Treba uzeti u obzir i genetiku.

Nerealno je da osoba koja nosi cipele broj 43 pokušava ugurati nogu u cipelu broj 39. Isto vrijedi i za veličinu tijela. Poštujte svoje tijelo onakvo kakav jest i budite pažljivi prema njemu.

  • Pomirite se s hranom

Naučite da ne postoji hrana koja je “dobra” ili “loša”. Ako neku hranu vidimo kao “lošu”, to naša podsvjest razumije kao da bi ta hrana trebala biti zabranjena i da ćete, ako ju jedete, biti “loša” osoba. Ne postoji hrana koju nikada ne smijete jesti (osim ako imate alergije). Sva hrana koja vam je dostupna može biti uključena u prehranu, čak i kada pokušavate izgubiti kilograme. Jednom kada se pomirite sa svom hranom, nećete morati jesti nešto samo zato što je pred vama, nego ćete moći sami procijeniti što vam se jede, a što ne.

  • Naučite se suočiti s neugodnim emocijama 

Svatko ponekad osjeća tjeskobu, dosadu, ljutnju i usamljenost. To je normalan dio života. Jedenjem se možete utješiti ili odvratiti pažnju na kratko vrijeme, ali hrana neće promijeniti niti jednu od neugodnih emocija. Pronađite nove načine kako se nositi s emocijama bez hrane. Ako je potrebno, možete potražiti pomoć psihologa i nutricionista za emocionalno prejedanje.

  • Naučite prepoznati signale gladi i sitosti

Kako biste to mogli postići, jedite svaka 3-4 sata, odnosno 3 glavna obroka (doručak, ručak i večera) i 2 međuobroka. Na taj način svojem želucu šaljete poruku da hranu može očekivati redovito i moguće je da ćete početi osjećati glad svaki dan u isto vrijeme. To će glad učiniti predvidljivom.

U glavne obroke uključite hranu iz 5 skupina namirnica. Na taj način ćete svojem tijelu osigurati energiju i sve hranjive tvari koje treba. Kada vaše tijelo dobije sve što mu je potrebno, intenzitet i učestalost žudnje za određenom hranom će se značajno smanjiti.

Pokušajte primijetiti kada se pojavljuje sitost. Jedite svjesno i fokusirajte se na izgled, zvuk, miris, okus i teksturu hrane. U vrijeme obroka možete nekada zastati i pokušati primijetiti osjećate li sitost ili ne. Ako primijetite da ste pojeli dovoljno i zadovoljni ste sa svojom sitošću, možete prestati jesti, čak i ako je na tanjuru ostalo još hrane.

Pišite mi na mail ili na Instagram:

Jeste li se ikada zapitali zašto na dijeti uvijek razmišljate o hrani koja je zabranjena? Jeste li trenutno na dijeti? Koliko ste godina imali kada ste isprobali prvu dijetu? Na koliko dijeta ste bili do sada?

Ove informacije nisu zamjena za stručno savjetovanje. Ukoliko trebate savjet koji je specifičan za vaš problem, ovdje možete rezervirati termin za nutricionističko individualno savjetovanje