Čega se odreći u Korizmi?

Čega se odreći u Korizmi?

Budući da je vrijeme Korizme, mnoge osobe će razmišljati o tome čega bi se bilo najbolje odreći u tom razdoblju. Odluke mogu biti različite, a većina odlučuje da će se odreći određene hrane. Razlozi za to mogu biti razni: vjerski, zdravstveni, a nekada je tu čak i nada da će se u vrijeme Korizme izgubiti koji kilogram.

U ovom članku neću ulaziti u vjerske razloge, već ću prokomentirati kako odricanje od određene hrane može utjecati na osobe koje imaju narušen odnos prema hrani i što se može učiniti kako se on ne bi još dodatno pogoršao.

Osobe koje imaju narušen odnos prema hrani dijele hranu na dozvoljenu i nedozvoljenu, gdje u nedozvoljenu hranu najčešće svrstavaju slastice, grickalice i fast food, ali i drugu hranu za koju mnogi smatraju da deblja. Za ovu hranu će te osobe često reći da im je okidač za prejedanje, međutim, nisu svjesne toga da im je žudnja za ovom hranom povećana baš zato što je zabranjena.

Velika je razlika između odricanja od hrane iz vjerskih razloga i odricanja zbog želje za mršavljenjem. Osoba koja ima zdravi odnos prema hrani, vjerojatno će imati koristi od odricanja ili posta iz vjerskih razloga. Kod osobe s narušenim odnosom prema hrani to može još više povećati žudnju za tom hranom, a često će i potaknuti prejedanje.

Mnoge osobe će reći da se žele odreći neke hrane kako bi se prestale prejedati tih 40 dana Korizme. A što će biti 41. dan?

Osobe koje imaju narušen odnos prema hrani mi često govore o tome kako su se nakon 40 dana odricanja prejedale najviše s hranom koje su se odrekle, zbog čega su im se pojačali osjećaj krivnje i sram. Je li to smisao Korizme? Smisao ovog razodblja je napraviti nešto dobro za sebe i druge, a nekim osobama odricanje od hrane može samo naškoditi. Umjesto toga bi bilo dobro da se osoba pomiri s hranom kako bi ju mogla slobodnije jesti. To može biti dugotrajan proces u kojemu se razvija zdraviji odnos prema hrani, a često je potrebna pomoć psihijatra, psihologa i/ili nutricionista koji se bavi nedijetnim pristupom.

U svakoj religiji je dozvoljeno umjesto posta i odricanja od hrane odabrati nešto drugo što će biti od koristi vama i drugima, a što može utjecati i na osobni razvoj. Neke dobre ideje mogu biti:

 • Odreći se ogovaranja
 • Odreći se kupovine nepotrebnih stvari
 • Odreći se pretjeranog igranja videoigrica
 • Odreći se pretjeranog gledanja serija
 • Smanjiti aktivnost na društvenim mrežama
 • Pomagati starijima (otići starijim susjedima u dućan ili ljekarnu, posjetiti ih kako ne bi bili usamljeni)
 • Pomagati pri učenju djeci koja nemaju mogućnost ići na instrukcije
 • Organizirati akciju za osobe kojima je potrebna financijska pomoć
 • Steći nova znanja koja će pomoći vama i drugima
 • Uključiti se u volontersku udrugu
 • Pomagati u pučkoj kuhinji

Kako će odricanje od hrane utjecati na nas ovisi o tome koja je motivacija za to. Ako je motivacija isključivo vjerski razlog, efekt odricanja od hrane može biti pozitivan. Ako je motivacija za odricanje od hrane želja za mršavljenjem, to može znatno doprinijeti daljnjem narušavanju odnosa prema hrani, a samo odricanje gubi svoj smisao.

Ako ste skloni prejedanju određenom hranom, radije se odlučite na to da ćete raditi na tome da razvijete zdraviji odnos prema hrani, a kao svoju aktivnost u vrijeme Korizme odaberite nešto s gornjeg popisa.

Ako biste htjeli nešto drugo dodati na popis, slobodno mi se javite s idejama.